9-те най-добри двигатели от последните 20 години

Преди да започнем, само ще кажем, че това е нашата извратена гледна точка. Ограничаваме се само с по един двигател от всеки производител. Та 9-те най-добри двигатели са…

9. Хонда – K20
V-tec! В ниските обороти не е най-добрият двигател, но по дяволите… определено предразполага към натискане! Бързо развъртане до 8,000 оборота  и пословична здравина… какво повече?
Хонда К20
8. Lexus – 1LR-GUE V10
V10, направен от Yamaha, развъртащ се толкова бързо, че оборотомера трябва да е дигитален за да отчита правилно… 4.8 литра щастие! А, звука? Ох.. звука…

7. AMC 4.0 – Jeep Cherokee
Този двигател е на над 50 години, но бива усъвършенстван до ден днешен. 4,000 кубика, редови шестак с пословична здравина. Няма фен на високо проходимите машини, който да не каже нещо хубаво за този двигател…
Jeep Cherokee i6
6. Alfa Romeo – V6 24V
Няма шестак с по-хубав звук от този на Алфа Ромео. Точка по въпроса. А, ако случайно не сте виждали как изглежда в коша… произведение на изкуството! 
ALFA ROMEO v6
5.Toyota – 2JZ-GTE
„Базовата“ версия излиза на пазара през 1991, но топ версията с VVT-i система идва през далечната 1997 година. Този двигател е толкова добър, че до ден днешен се слага във всякакви купета и винаги носи перфектен резултат…дори в ЛОДКИ. Впрочем, базово се слага в Тойота Супра. Има ли нужда от повече аргументи?

4. Volkswagen – TFSI
Суперчарджър и турбо компресор ръка за ръка… какво по-хубаво?  Сравнително компактен, лек, невероятна тяга в ниските обороти и сила във високите. Впрочем той е една от причините RS6 V10 да достига сравнително лесно до 1,000 конски сили.

3. Ford ECOBOOST v6
Преди да ни убиете, че не сме избрали V8 на Форд ни изслушайте… 
Това е първият V6 в американската история, който да има повече тяга, по добра икономия и повече коне от V8 вариант.  И макар топ модела на Мустанг да е с V8, новият FORD GT ще притежава 3.5 Twin turbo ECOBOOST V6!

2. BMW – S54
Имаше голям спор дали това да не е двигател №1. Невероятно здрав, невероятно приятен за каране, всъщност.. това е просто най-добрия М-двигател поставян в серийна кола! Спокойно можем да кажем, че това е пика на редовите шестаци…

1. General Motors – LS
Почти сме сигурни, че земята се върти от LS V8, толкова тяга има! Компактен,прост и изключително здрав… това е най-популярният двигател за спортни автомобили в последното десетилетие. Вярвате или не, хората вадят от кошовете 2JZ-GTE и S54 за да сложат LS. В щатите е и много достъпен, а в Европа.. не толкова. 
SUPRA LS

Eто го и новият, по-мощен конкурент на LS – „ЦЪК“ 

Share.