6 причини, поради които днешният свят всъщност е по-добър от всякога

Много хора на Земята са убедени, че нещата тук са изключително зле и сме обречени на унищожение в близкия век. Всъщност истината е, че светът ни никога не е бил по-добро място за живеене. Ето и причините:

Престъпността намалява

Ако гледате новини или следите скандалните истории във Facebook, сигурно няма да ви се струва така, но истината е друга. В Америка престъпността е най-ниската от 1966 насам, а делът на жестоките престъпления не е бил толкова нисък от 1970. Всъщност, по груби сметки, престъпността е намаляла наполовина от 1990. Причините за това може да са много – от по-доброто налагане на законите до промените в съзнанието на хората, но цифрите са красноречиви сами по себе си.

Бедността е по-ниска от всякога

В глобален мащаб бедността е намаляла наполовина от 1990 до днес. Почти 2 милиарда са били крайно бедни преди 25 години, а днес тази цифра е под 1 милиард. Това също е твърде много, но фактът, че нещата се подобряват и то с добър темп е обнадеждаващ. Някои райони на света са по-бавни в развитието си, но все пак бедните и гладните стават все по-малко.

В Щатите бедността се е повишила слабо през последните години заради кризата, но не може дори да се сравнява с бедността преди 50 години, когато в някои щати е достигала 50%. Всички виждаме работещи хора, които се мъчат да свързват двата края, но това е възможност, която населението на по-голямата част от света не е имала в недалечното минало.

Хората са по-миролюбиви

Въпреки ситуацията в Сирия и други новини от Близкия изток, светът ни е доста по-миролюбив, ако вземем предвид човешката история.

В по-далечната история на човека градове и държави са горели за щяло и нещяло. Цели цивилизации са били изтребвани от вманиачени за власт лидери. А през 50-те години е имало средно по шест интернационални войни на година, с около 250 жертви на милион. Днес поради причини, свързани с войната, умират по-малко от 10 на милион.

Вярвате или не света е по-миролюбив отвсякога… просто сме по информирани.

Живеем по-дълго

През 1558 един човек, роден в Англия, би се надявал да достигне достолепната възраст от 22 години. Средната продължителност на живота не е преминала 50 чак до 1907. Днес вече е 81 години.

И това не се случва само в богатите страни – дори в Етиопия средната продължителност на живота се е удвоила за последните 60 години. Всъщност, вече никъде на Земята очакваната продължителност не е под 50, а в Сомалия тя е по-висока и от най-високата, в която и да е страна от преди 100 години.

Науката разцъфтява

През 70-те години, хората се опасявали, че човечеството ще умре от глад и ще започне ерата на канибализма още пред средатата на 80-те. Това се дължи на грешката, че никой не допускал, че нещата ще се развиват към по-добро.

От тогава науката е направила огромен прогрес в сферата на земеделието и хранително-вкусовата промишленост. Разбира се има много хора, които отричат генно модифицираните продукти, въпреки че това е нещо, което хората практикуват чрез различни методи от зората на земеделието. Невежеството и незнанието водят до отрицание и безпочвени обвинения. Същите причини, поради които жени са били заклеймявани като вещици и изгаряни през тъмните векове.

Няма нужда да се отбелязва и феноменалният напредък в технологиите, медицината, енергийната промишленост  и много други.

Информацията е навсякъде

В днешно време имаме достъп до всякакви видове информация за секунди. Това също е част от причината хората да мислят, че света е ужасно място – имаме възможност да получаваме моментално тонове негативна информация в реално време. Въпроса е изцяло на перспектива. Ако Втората световна война, с 60 милиона жертви, се случваше в наши дни, нямаше да можем да го понесем дори и само заради безспирния поток от информация, който би ни обливал.

Това пренасищане с информация е и нещото, което ще ни спаси. Няма къде да се скриеш от нещата, които се случват по света. Основната причина нещата да се движат към по-добро е, че ни пука и сме информирани. Това, и всичкото безплатно порно естествено.

Share.