5 неща, които не трябва да правите с ръчна скоростна кутия.

Продължаваме със съветите, но този път за ръчна скоростна кутия. Отново ще се вслушаме в Джейсън Фенске и ще научим какво трябва да избягваме да правим, когато караме ръчка. Както винаги, ако искате по задълбочен анализ и показано на практика  как/какво/защо изгледайте клипчето в края на статията.

1. Не оставяйте ръката да почива върху скоростния лост.
„Но когато си оставям ръката върху скоростния лост изглеждам като Vin Diesel!“.
Да, но това води до излишно натоварване на втулките и синхронизаторите на трансмисията и съответно до тяхното износване. Особено, ако си хванал/натиснал лоста здраво и гледаш лошо.
ръчна скоростна кутия
2.Не оставяй колата на скорост, докато чакаш на червено.Чисто и просто, когато седиш на светофара и държиш съединителя натиснат, налагаш излишен стрес върху него.

3.Не използвай съединителя за да седиш на баир.
Изключително приятно е чувството, когато си на баир и използваш малко газ и полусъединител за да седиш на 1 място. Това, което правиш обаче е, да свръх-износваш фрикционните дискове. Просто използвай ръчната спирачка, това е техника, която всеки би трябвало да може да изпълни.

4.Не давай пълна газ, когато си на ниски обороти.
Това важи с пълна сила за  по-слабите мотори.. по-някаква причина си се отплеснал и караш на 5-та с 40, но решаваш, че трябва да ускориш бързо.. ако натиснеш ‘педала до метала’ единственото, което ще направиш е да накараш двигателя да се разстресе. Не бъди мързелив, просто смени предавка или две надолу.

5.Не оставяй крака ти да почива, върху съединителя.
И това за опитните шофьори изглежда като ‘малоумен’ съвет, но има хора, които все още правят тази греша.*ахм, колежката, ахм*
Общо взето качил си се на магистралата, ‘сложил’ си пета, но крака ти е останал върху съединителя. Какво става? Има вероятно, освен да не слагаш цялата сила на колата на асфалта, да свръх-износваш компоненти.

 

И тъй като знаем, че за по-запалените автомобилни фенове тези съвети изглеждат дори глупави, прилагаме и видеото.. там почти всеки може да научи нещо ново! А, ако се чудиш какво значат изгорелите газове, които излизат от колата ти „ЦЪК“

 

Share.