5 неща, които не трябва да правите с автоматична скоростна кутия.

Да караш превозно средство с автоматична скоростна кутия е изключително лесно занимание, но все пак има няколко неща, които не трябва да правите с автомата, ако искате да не скъсявате живота му.
Отново на помощ идва Джейсън Фенске от EngineeringExplained, който не само споделя какво не трябва да правите, но и показва графики, реални авточасти и изпада в по-дълбоки обяснения. Ако сте фенове на по-задълбочените анализи изгледайте видеото в края на статията.

1. Никога не се пускай по инцерия на неутрална.

Всяка сравнително модерна кола има добро управление на горивото и съответно тя сама спира притока, когато е нужно.
Единственото, което правите при подобно действие, е сами да си отнемете контрола от превозното средство. Впрочем, в щатите дори е подсъдимо.

2.Изчакай пълно спиране преди да смениш посоката.

Чисто и просто – използвай спирачките за да спреш напълно, а не скоростната кутия. Просто й спестяваш огромен и ненужен стрес.

3. Никога не прави „агресивен“ старт.

Какво искаме да кажем с „агресивен“ старт…
Все още виждаме хора, който в желанието си да са по бързи, вдигат обороти на неутрална и „блъскат“ директна.
Ако толкова ви е мерак да изцедите всяка стотна от ускорението до 100, просто използвайте „torque braking“ или иначе казано, натискане на спирачката и леко подаване на газ. Този метод е далеч по щадящ за кутията, а ако стартирате с не повече от 1200-300 оборота не би трябвало да има никакви проблеми.

4. Не слагай неутрална на всяко по-дълго спиране.

Отново.. все още се виждат хора, особено дами, които решават да сложат неутрална докато чакат на светофара.. защо? Нямаме никаква идея. Вероятно всичко идва от това, че могат спокойно да се гримират.. без да ударят човека пред тях.

5. Никога не слагай „parking“ преди колата да е спряла напълно.

Резона е същият, както при агресивния старт. Излишен стрес над кутията, а освен това има шанс и да повредиш механизма, които държи колата в покой.  Впрочем повечето автоматици, дори не позволяват това да се случи, именно заради потенциални повреди.

Знаем, че за повечето фенове на автомобилите, тези съвети изглеждат почти малоумни, но не всеки е запознат с това как точно работи скоростната кутия в колата му. И все пак, почти всеки би научил нещо ново от видеото, което прилагаме:

А, ето защо не трябва да оставяте колата за ‘загрее’ преди тръгване „ЦЪК“

Share.