19 факта за алкохола

Под една или друга форма, алкохолът винаги е бил използван от човека. Но знаехте ли, че рецептата за бира е най-старата рецепта в света? Ето 19 от многото интересни факти за историята и употребата на алкохол:

Алкохолът в историята

 1. Произвежда се алкохол от поне 12 000 години.
 2. Шерито било предпочитаното питие на много изследователи, Колумб и Магелан се запасявали с огромни количества за дългите си плавания. Магелан дори харчел повече пари за шери, от колкото за оръжия.
 3. Фредерик Велики опитал да забрани кафето, за да накара всички да пият ликьор.
 4. Първите английски заселници решили да спрат в Америка, защото им привършвали провизиите от алкохол.
 5. Майката на Уинстън Чърчил е изобретателката на коктейл Манхатън, който се прави с уиски и сладък вермут.
 6. Френските винопроизводители не са използвали тапи чак до средата на 17 век.
 7. Викингите ценяли високо алкохола, но вместо да го пият от чаши, предпочитали да консумират любимите си спиртни напитки от черепите на победени врагове.
 8. Много историци вярват, че мотивът за ранното развитие на земеделието не е бил храната. Фермерите вероятно били привличани от възможността да произвеждат съставки за производство на алкохол.

Лечение на махмурлука

 1. Лечения за махмурлук съществуват от както съществува алкохол. Римляните вярвали, че пържено канарче ще излекува главоболието, докато древните гърци разчитали на зелето. Дори и днес се измислят налудничави методи за борба с махмурлук: във Франция слагат сол в кафето, а в Пуерто Рико търкат лимон в подмишниците си. Нито един от тези лекове обаче не премахва симптомите.

Фразеологизми

 1. Терминът „меден месец“ произлиза още от древен Вавилон. По традиция свекъра трябвало да осигури годеника на дъщеря си с достатъчно алкохол за цял месец.

История

 1. През 1964 г. бърбънът бил обявен за официалната спиртна напитка на САЩ.
 2. Ейбрахам Линкълн бил собственик и управител на няколко таверни. Друг американски президент, Ван Бурен, бил роден в семейната кръчма.

Други малко известни факти

 1. Съществуват 13 минерала, които са жизненоважни за човека, и всички от тях могат да бъдат намерени в алкохола.
 2. Много хора вярват, че текилата се произвеждала с червеи, но това не е вярно. Напитката, заради която ставала заблудата, се казва мезкал, а червеите всъщност са гъсеници на пеперудата гусано.
 3. Думата бренди идва от холандски и означава „изгорено вино“.
 4. В бутилка шампанско се съдържат около 49 милиона балончета.
 5. Чаша мляко може да доведе до положителна проба на дрегер за алкохол (0.02), което на някои места в света може да създаде проблеми със закона.
 6. За създаването на една бутилка вино са необходими около 600 зърна грозде.
 7. Докато в САЩ консумирането на алкохол от тийнейджъри е абсолютно забранено, в Европа има гимназии, в които се сервират алкохолни напитки дори на непълнолетни.
Share.