10-те най-смахнати коледни традиции от цял свят

Коледа се празнува по много различни начини из цял свят, като не всички са част от типичната ни представа за мандарини и подаръци под елхата. Ето един списък с интересни, странни и дори чалнати традиции, свързани с Коледа:

  1. Олимпиада за Дядо Коледовци (Швейцария)

Кой твърди, че Дядо Коледа е стар и пълничък и не може да достигне върховете на спорта? Всяка година стотици ентусиасти, облечени като белобрадия старец участват в първенство от световен мащаб. Сред дисциплините са включени скулптури от сняг, катерене на комини и състезания с шейни. Уникалното първенство се състои в малкото градче Зимнаун, което се намира близо до границите на три страни: Швейцария, Италия и Австрия. Всеки желаещ може да се включи, стига да има навършени 18 години и да е абсолютно безсрамен!
Коледни традиции

  1. Кануто на Дядо Коледа (Хаваи)

Хората в Хаваи посрещат Коледа на плажа, на пикник или забавлявайки се като плуват или сърфират. Освен това, те вярват, че при тях Дядо Коледа пристига с кану, теглено от делфини! Дори имат популярна коледна песен, в която се пее как „добрият старец пристига с червеното си кану“!
Хавай кану

  1. Ядене на гъсеници (Южна Африка)

В някои части на континента гъсениците са считани за деликатес и се сервират на поводи като Коледа. Традиционно ястието се приготвя с варене на гъсениците в солена вода и тяхното сушене или опушване. Твърди се, че този процес запазва вкуса им. Търговията с гъсеници за храна е мултимилионен бизнес в южните части на Африка. Могат да се намерят в повечето магазини и дори са изключително полезни: съдържат повече желязо от говеждото, а и са богати на много други елементи като мед, цинк, магнезий и натрий.
Готвени гъсеници

  1. Ходене на гробища (Финландия)

За нас това изглежда доста странно, но за финландците е обичай да отидат на гробища по Коледа и да запалят свещ за починалите си близки. В празничните дни гробищните паркове светят, обляни от топлата светлина на хиляди свещи и атмосферата става съвсем различна от подтискаща. Много хора, дори такива, които нямат починали роднини, отиват на разходка в някой гробищен парк, за да се насладят на красотата и тишината.
Гробища

  1. Горене на тръни (Ирак)

Да, Коледа се отбелязва в Ирак и християните там имат уникална традиция за празника. В коледната нощ децата на християнските семейства четат историята за Рождеството от Библията, докато цялото им семейство смирено слуша със свещ в ръка. След разказа се запалва купчина тръни и когато изгори, всички скачат върху въглените три пъти, за да могат да си намислят коледно желание. Освен това има поверие, че ако тръните изгорят напълно до пепел, в дома на семейството ще цари щастие и всички са благословени.
Горене на тръни

  1. Двама Дядо Коледовци (Белгия)

За белгийците само един белобрад старец просто не е достатъчен. Френскоговорящите семейства са посещавани от Пиер Ноел. Придружава го неговият асистент – Пиер Фуетард. Добрите деца получават подаръци и лакомства, а непослушните – пръчка или дори по-лошо – биват напердашени от Пиер Фуетард!

Белгийците от Валонския регион обаче вярват, че Свети Николас ги посещава два пъти: на 4-ти и 6-ти декември. При първото си посещение старецът разбира кои деца са послушни и кои не, а при второто си идване носи подаръци или пръчки.

Пиер Ноел и Свети Николас са две съвсем различни личности. Свети Николас наистина е съществувал, макар и повечето истории за него да са силно доукрасени. Пиер Ноел е изцяло измислен и няма религиозни корени.
Пиер и никлаус

  1. Пристигането на Тримата царе (Филипините)

Филипинците обожават Коледа толкова, че при тях празненствата започват от септември и продължават чак до януари. Украсяването на домовете започва от есента, а коледни песни се пеят още от октомври. Но може би най-странното е, че Дядо Коледа не означава почти нищо за децата от Филипините. От векове Тримата царе са тези, които раздават подаръци по Коледа. Децата поставят лъснати обувки и чисти чорапки на прозорците си, с надежда там да намерят подаръци. Някои семейства дори оставят сено и трева за камилите им, ако случайно са огладнели по време на пътя.

За съжаление тази традиция вече отмира. Нахлуването на американските вярвания поставя класическия Дядо Коледа на първо място в представите на цял свят за празника.

Тримата царе

  1. Появяването на маскираните посетители (Латвия)

Обикновено не свързваме коледните празници със зли духове, но в Латвия съществува традиция за пропъждане на злите сили, много подобна на нашите кукери. Латвийските кукери се маскират като животни или дори като смъртта и обикалят от къща на къща. След танци и песни те са поканени във всеки дом, където семействата предлагат угощения. Странното в тази традиция е, че кукерите трябва да се стараят да прикриват самоличността си. Ако някой ги познае, те трябва да свалят маските си.
Кукери латвия

  1. Оставяне на храна на трапезата за мъртвите (България)

У нас на Бъдни вечер след семейната вечеря масата не се почиства и храната се оставя, за да могат починалите членове и близки на семейството да се нахранят през нощта. Подобна традиция съществува и в Португалия, където на масата се слагат допълнителни чинии и прибори за покойните.
трапеза коледна

  1. Хвърляне на храна по тавана (Словакия и Украйна)

Това със сигурност е най-цапащата коледна традиция. Преди започване на семейната вечеря, главата на семейството хвърля малко количество Локса (традиционно лепкаво ястие от тесто) и го хвърля към тавана. Обичаят се използва като начин да се предвидят добивите за следващата година: колкото повече залепне за тавана, толкова по-плодородни ще бъдат семейните ниви.
Словакия ядене

Ето и 8 странни „сексуални“ традиции.. този път нас ни няма! „цък“

Share.