10-те най-добри класически „Американски Мускули“

Няма нищо, което да се доближи до усещането предоставено от този тип автомобили. И макар да са далеч от перфектните автомобили, те са нагледен пример за всичко хубаво в автомобилната индустрия! Каква е рецептата за „американски мускул“? Много проста! Малко двуврато купе(малко по американски стандарт), огромен V8 двигател и задно предаване. Идилия…

10. Pontiac GTO от 1967
До ден днешен се спори кой е бащата на мускулестите коли. Много хора смятат, че това е именно Олдсмобил Рокет 88 от  1949-та, но още повече хора дават короната на ГТО. Легендата гласи, че шефовете в „General Motors“ са забранили  лек автомобил да се произвежда с двигател по-голям  от 330 кубически инча(5.4 литра). Какво направили инженерите от Понтиак? Просто заобиколили тази наредба като предоставили допълнителен пакет „ГТО“ с двигател от Понтиак Темпест (6.5 литра). И макар първите бройки  да излизат на пазара през 1964-та, най-добрата година за ГТО е именно 1967-та, когато вече има функционален отвор на капака и 360 конски сили. Да, 360 конски сили през 1967.
GTO
9. Plymouth Roadrunner Hemi От 1968
Роудрънър-а е издигнат в култ от ентусиастите.. и има защо! Притежаващ почти 7 литров двигател и 425 конски сили, Роудрънър-а се смята за един от първите заводски драгстери. А, впрочем Plymouth са се вдъхновили от анимацията „Койота и Бегача“  и затова колата се казва така.. и звука на клаксона е досущ като култувия звук на бегача!
Бегача
8.Ford Mustang BOSS 429 от 1969
Почти всеки свръзва американските коли именно с Форд Мустанг. И макар Форд вече 50 години да произвежда „Мустанг“ едва ли има нещо, което да се доближи до BOSS 429.Комбинацията от 375 конски сили(Послъгали са малко от Форд, реално са около 450) идващи от 7000 кубика, невероятен звук и сравнително лекото купе, правят BOSS 429 най-легендарният Мустанг излизал от завода..
Мустанг Босс
7. Buick GSX Stage 1 от 1970
Както вече се досещате „бум-а“ на този тип автомобили е в края на 60-те и началото на 70-те, а иначе скучните Buick са трябвало да ‘наваксат с материала’. Какво направили те? Решили да ‘прескочат’ конкуренцията с 7.5 литров двигател, по-добро окачване и аеродинамични елементи. Това вече е сила!
Буик
6. Ford Fairlane/Torino Cobra от 1969
Ако сте искали спортен автомобил от Форд, но Мустанг е прекалено.. детски за вас, то правилния избор е бил един.. „Кобрата“.
Същото сърце, което се е поставяло в BOSS 429 присъства и тук, като добавка всички кобри са излезнали с заключващ се диференциал, което за 69-та е било базово само за Форд.
Форд Кобра
5. Chevrolet Chevelle SS 454 от 1970
Имахме огромен спор къде да поставим точно този автомобил… Невероятен дизайн, 7.5 литров двигател LS6 с 450!! конски сили, захранвани от 4 карбуратура. Трудно е да свалиш очи от тази кола!
Шевролет Шевелл
4. Chevrolet Camaro ZL1 от 1969
Може би най-голямата автомобилна вражда е между Камаро и Мустанг, а това е отговора на Шевролет срещу BOSS429 – ZL1!
Генерал Мотърс доста сериозно са приели ‘заплахата’ от Форд и оборудват този автомобил с много специален двигател, а именно първият им алуминиев V8. Естествено, теглото на автомобила било смъкнато до минимум, но за да са сигурни, че ZL1 ще размаже конкуренцията, Шеви взимат пример от Форд и… лъжат! Обявяват колата като 430 конски сили, но реалистично е около 500. Това е невероятна цифра дори по днешните стандарти! Тъжното е, че са произведени само 70…
Камаро Зл1
3.Plymouth Hemi Barracuda от 1970
Хеми ‘Куда макар да не е толкова известен, колкото Мустанг и Камаро винаги е бил смятан за дори по-добър. V8 Хеми двигател, 425 конски сили и по-консервативен вид били основните опорни точки на Баракудата, а може би именно вида не е позволил на иначе перфектната за времето си кола да се намести в ‘голямата 3-ка’.
Хеми Куда
2. Dodge Charger R/T от 1970
И като си говорим за голямата 3-ка.. ето го лошото момче! 7200 кубика пълна ярост, супер здраво окачване и бруталната визия правят Charger R/T перфекното возило за всеки филмов злодей.(Bullit е must-watch за всеки автомобилен фен) Това беше и основен претенден за първото място, но….
Американски мускули
1. Oldsmobile Rocket 88 от 1949
Ако не е бащата, то това ще да е дядото на мускулестите спортисти. Този автомобил е един от основните виновници за драг рейсинг манията през 50-те години, а концепцията му определено е изпреварила времето си. Двувратото олекотено купе, придружено с V8-мака доминирали всички останали по това време.
Можем само да благодарим на Oldsmobile, защото ако не бяха те, вероятно днес нямаше да се радваме на невероятните автомобили излезнали от другата страна на океана..
Олдсмобил

А, ето и 10 факта за Форд Мустанг – „ЦЪК“

Share.