10-те най-велики гангстери на всички времена! част 2

Нашият списък показва, че престъпленията определено са доходоносен бизнес. Тези алфа гангстери са живяли охолно, въпреки че за някои е свършило бързо. Те притежавали коли, яхти, имения, самолети, съкровища и дори острови. Носели дизайнерски дрехи, употребявали дизайнерска дрога и имали на разположение безкрайни възможности за забавление. За съжаление естеството на работата им изисквало винаги да са предпазливи и да взимат предпазни мерки. Бодигарди, бронирани превозни средства, фалшиви самоличности и дори драстични пластични операции за промяна на външния вид също са били част от ежедневието им.

Това съществуване било изключително опасно, но вълнуващо и възнаграждаващо. Дали затова се възхищаваме на гангстерите? Сухият режим позволил на играчи като Ал Капоне да изплуват, а Майър Лански се издигнал благодарение на хазарта.

В крайна сметка законът винаги побеждава. Понякога отнема години, но винаги се случва. Обикновено гангстерите свършват зад решетките или жестоко убити от наемници. Ето го нашият списък с 10-те най-успешни от финансова гледна точка престъпници и как те са направили състоянието си:

  1. Гризелда Бланко – $2 милиарда

Гризелда Бланко, или както е известна „Черната вдовица“\“Кръстницата“, е родена в Колумбия през 1943 г. Заподозряна е в над 200 убийства, докато транспортирала кокаин от родната си страна към САЩ. Отгледана е от майка, която често й  посягала, и е била принуждавана да проституира в ранна възраст. Именно заради проституцията се забъркала с картела Меделин. Помагала да се вкарват през граница огромни количества кокаин. Бланко се преместила в Ню Йорк през средата на 70-те като успешен трафикант, управляващ огромна операция за наркотрафик, но полицията била по петите й. По време на доставка тя и повече от 30 от съучастниците й били хванати на местопрестъплението. Опасявайки се да не бъде арестувана, тя избягала обратно в Колумбия, но скоро се завърнала в Щатите, този път в Маями. Продължила да работи с картела и поддържала репутацията си на убиец, докато накрая бива заловена и поставена зад решетките за трафик на наркотици. След освобождаването си Бланко отново се върнала в родината, където била похитена от двама наемници. В разгара на кариерата си тази опасна гангстерка е печелела около 80 милиона долара месечно.
Гризелда Бланко

  1. Карлос Ледър – $2.7 милиарда

Роден в Колумбия през 1949 г., Карлос е един от основателите на картела Меделин. Той поел контрола над един остров в Бахамите и го използвал за трафик на кокаин към САЩ. Използвал връзките си от затвора за продажбите и дистрибуцията из цялата страна. Когато напуснал острова си, Карлос се опитал да задържи закона далеч от себе си чрез подкупи и заплахи, но в крайна сметка бил арестуван, екстрадиран и осъден на 135 години затвор. Съгласил се да съдейства на полицията в борбата с картела и бил включен в програма за защита на свидетели и буквално изчезнал. При ареста му били отнети всички материални блага и състоянието му възлизало на над 2.7 милиарда долара.

Карлос Ледгер

  1. Хоакин Гусман(El Chapo) – $5 милиарда

Истинската му рождена дата е неизвестна, но се смята, че Гусман е роден през 1954 г. в Мексико. Отгледан е в семейство на фермер, живеел в крайна бедност и от малък му се налагало да продава плодове, за да помага на домакинството. Научил се да отглежда марихуана и скоро станал известен в тези среди с прякора си, свързан с ниския му ръст. След като баща му го изгонил, Гусман заживял с баба си и дядо си и се замесил с картел и трафик на наркотици от Мексико към Щатите и Европа чрез влакове, камиони, лодки, хеликоптери и самолети. Командващите организацията били арестувани и Гусман поел контрола. Той е отговорен за започването на производство на метаамфетамини в Мексико. Въпреки че наградата за главата му била 5 милиона долара, Гусман успявал да се укрие от закона и да е на първите места в списъка за издирване на ФБР за повече от 10 години. Заловен е съвсем наскоро, през 2014 г. в мексикански курорт.

el-chapo

  1. Амадо Фуентес – $25 милиарда

Роден е в Мексико през 1956 г. Станал известен като „Господарят на небесата“, тъй като пренасял кокаин по целия свят в самолети. Притежавал 27 частни самолета, повечето Боинг 727. Амадо убил Рафаел Гаярдо, формалния му шеф в йерархията на картела, и поел пълен контрол над операциите. Под неговото командване картелът процъфтявал и само в Манхатън се доставяли тонове кокаин месечно. Последните десет години от живота си обаче прекарва далеч от спокойно в бягане от закона. През 1997 г., когато залавянето му било неизбежно, Фуентес решил да се подложи на пластична операция, за да смени лика си, но умира по време на дългата и изтощителна процедура в болница в Мексико Сити. Операцията продължила повече от 9 часа и точната причина за смъртта остава неясна. 3 месеца по-късно двама от лекарите били намерени мъртви, с явни признаци, че са били измъчвани. Погребението на Фуентес се смята за едно от най-скъпите в историята на Мексико и събрало хиляди.

Амандо Фуентес

  1. Пабло Ескобар – $30 милиарда

През 1949 г. в Колумбия се ражда Пабло Ескобар. Той е сред основателите на картела Меделин, един от най-силните картели в историята. Отгледан е от бедни родители, но криминалната му кариера започнала рано с кражба и препродажба на надгробни плочи. През 70-те се забърква в трафика на кокаин. Заедно с още 5 собственика на нелегален бизнес свормирали картела Меделин. Безмилостната му амбиция му донесла контрол на над 80% от всичкия кокаин, който се внасял в Щатите. Ескобар внимателно изграждал социалния си имидж, спонсорирайки спорт и благотворителни кампании. Изграждал приятелства с влиятелни фигури. Амбициозността му обаче довела до смъртта на много политици, полицаи, съдии и дори журналисти, които се осмелявали да се изпречат на пътя му. Твърди се, че Пабло предложил да плати националния дълг на Колумбия в размер на 10 милиарда долара. Той бил милостив спрямо наркотрафикантите, които се заклевали да излезнат от бизнеса. Ексобар дори се отдалечил от трафика, като просто наложил „такса“ върху тези, които прекарвали наркотици. Накрая се опитал да се скрие от наемни убийци в затвора, но само след година отново бягал. Застрелян е от колумбийската полиция през 1993 г.
26_1

Ако случайно сте пропуснали част 1 -> „цък“

 

Share.