10 неща, които не знаехте за Volkswagen

В последно време Volkswagen се свръзва със скандала „дизелгейт“ и невероятните глоби чакащи фирмата, а именно от VW се очаква да изплатят над 15 млрд на потребителите си в САЩ. Нека се потопим в по-добри времена и малко интересни факти, които най-вероятно не знаехте. Най-вероятно.

      1. Хитлер е виновен!
Малко иронично е, че Хитлер е основният виновник за предназначението и името на Volkswagen. Всъщност те са едно и също – кола за народа. Хубав слоган, нали? Е, днес е просто „Das auto“ или грубо преведено „Автомобилът“.

Хитлер волксваген

      2. Бръмбър ли казахте?
Класическият VW Beetle е счупил не един или два рекорда. Живота му продължава от 1938 до 2003 и има над 21 милиона автомобила. Да, 21 милиона!

Биитъл

       3. VW GOLF GTI – началото на нова епоха.
Днес почти всяка компания има „горещ хеч“/hot hatch/. Форд притежават невероятните ST/RS, японския самурай Type-R винаги е бил един от най-добрите, а дори BMW навлизат в тази територия с m135i преди 10-тина години. Кой е бащата на тези практични спортисти? Golf GTi! Естествено! Още в средата на 70-те години на сцената се появява VW Golf GTi и с това поставя началото на една нова епоха в автомобилостроенето.

Golf Gti
       4. VW притежава света.
Малко се изхвърлихме тук, но VW притежава огромна част от автомобилния пазар! Ако трябва да сме точни – над 36% от продажбите на нови коли в Европа са свързани с Volkswagen.

        5. И това е защото..
Защото Volkswagen притежават марки като – Audi, Bentley, Ducati, Lamborghini, Porsche, Seat, Skoda, Man и Scania.(вероятно изпускаме нещо!)

бентли
         6. Ford отхвърлили Volkswagen.
През 1948 заради неблагоприятното развитие на войната (от немска гледна точка), Volkswagen били в изключително лошо положение. Колко лошо питате? Компанията била затънала до такава степен, че практически била предложена като подарък на Форд. От форд отказали с думите „тази компания не струва и един цент!“. Голяма грешка Форд, голяма грешка.
Форд лого
          7. Синовете на вятъра..
В този ветровит ден, няма как да не отбележим, откъде идват имената Golf, Passat, Bora, Polo и Jetta. Какво общотото?
Всичкиса кръстени на ветрове!

           8.  Любов или омраза? Porsche и Volkswagen.
През 2005 година от Порше се опитаха да купят всички дялове от Волксваген. Как свърши всичко? Чисто и просто парите на Порше свършиха преди да успеят да купят и 70% от дяловете на компанията.. и фалират. Кой ги купува? Volkswagen. Честито!
porsche
           9. Volkswagen са губели  5 милиона долара от всеки продаден Bugatti Veyron.
Точни цифри относно Chiron все още не знаем, но по официална информация всеки продаден Вейрон е коствал на компанията около 5 милиона долара… всичко в името на рекламата, нали?
Вейрон
           10. И като за финал…
Като за финал само ще споменем, че Golf, Passat и Beetle присъстват в листата на 10-те най-продавани коли за всички времена. Да, 3 от 10 места са заети от Volkswagen. Честито на печелившите!

Share.