10 Брутални Факта За Спартанците!

Спартанците са били едни от най-екстремните войни живели някога на нашата планета! Спор няма! Но точно колко брутални са били те…?

10. Спартанските деца са били ‘развъждани’ за война!

Почти всичко се е контролирало от ‘държавата’ в това число и раждането на всяко дете. Какво по-точно правела държавата? Просто изпращала комисия, която преглеждала старателно всяко новородено и при най-малкият дефект или липса на ‘правилни’ пропорции то просто било взимано и изоставяно някъде извън града. Спартанските деца били оставяни да реват колкото си искат без родителите да имат моралното право да ги успокояват, а банята във вино било нещо нормално и според тях укрепвало физическите им качества. До седем годишна възраст спартанските момчета живеели с родителите си, но след това били поставяни в казарми, където до 12 годишна възраст тренирали здраво, а какво следвало на 12? Ами нищо особено, освен, че ги събличали голи и им давали само едно червено наметало, след което ги оставяли на произвола на съдбата… докато не навършат определена възраст и не се върнат към тренировките.

10

9. Няма с кой да се биеш? Няма проблем! Боен клуб!

Така де, почти като Боен клуб. Общо взето било абсолютно нормално да се разрешават споровете при младите със схватки, а по време на обучението им учителите дори създавали въпросните мелета. Впрочем, „гаврите“ в Спарта били нещо нормално. Ако си ученик и си по-слаб от другите или не се справяш добре със задачите всичките ти съученици те бъзикали, а в дадени случай дори учителите се включвали… как да решиш проблема? Бой. Дори при възрастните, а и пенсионирани то армията спартанци, гаврите били нещо често. Общо взето, ако случайно си се отпуснал и си пуснал ‘коремче’, няма да можеш да минеш по улицата без всички да ти се подиграват, дори ако си крал. 

9

8. „Изпитанието“ за издръжливост.

Изпитанието се провеждало на специално място, където след направата на Х жертви към боговете(човешки) се провеждало специално изпитание. Представете си го така… Олтар целият в кръв и ‘награда’, която седи в него, множеството стълби към олтара са покрити с кръв, а вашата задача е да се изкачите максимално бързо до там и да вземете предмета. Звучи прекрасно, нали? Е уловката е, че участниците в това изпитание са били само млади спартанци, а е имало само един начин да стигнеш пръв до наградата… и това не е тичането, все пак стълбите са били в кръв. Как печелиш? Много просто, трябва да надвиеш всички останали в ръкопашен бой, докато целият град те гледа. Впрочем, смъртните случай са били нещо абсолютно нормално.

8

7. Криптея.

Както вече разбрахте, спартанците са били машини за война, но откъде са взимали храна и провизии? Естествено, че от робите! Накратко казано, около цяла Спарта е имало множество полета и ферми, където робите или т.н. илоти, работели с единствената цел да хранят града-държава. Впрочем, въпросните илоти са били 7:1 спрямо спартанците. Та! Когато илотите се бунтували или създавали проблеми, спартанците изпращали бойните редици на „Криптея“. Те били нещо като специални части, създадени с единствената цел да тормозят и убиват илотите. Редиците на Криптеята били само от млади войни, недоказали се в битка, но с голям потенциал. А ако случайно илотите кротували, Спарта им обявявала неофициално война всяка година. Ей така, профилактично.

7

6. Уредените бракове.

Макар бракът да е нещо ужасяващо, на фона на другите работи досега това си е напълно ок! С изключението на факта, че спартанците до 30 годишна възраст им е било забранено да правят подобни неща заради това, че все още са в ‘активната’ армия. Практически е било възможно да си вземеш жена и преди това, но до 30 годишна възраст си нямал право да живееш заедно със семейството си или да им обръщаш прекалено много внимание. Само да вметнем, спартанските девойки е трябвало да си намерят съпруг до 20 годишна възраст, а вярвате или не те са били смятани за равни на мъжете и са имали право на избор. Ауч. Това вече е ужасно!

6

5. Щит, меч и копие.

Най-тегавите войни в древна Гърция са били хоплитите. Облечени целите в бронз, притежаващи меч, щит и копие те били фронтовата линия на всяка силна войска. Освен на Спарта! Освен, че по-голямата част от армията била от хоплити, те били и основната защита на държавата. Виждате ли, спартанците са смятали, че стените са женчовци и че ако някой ги нападне, то по-добре да се срещне направо със стената от хоплити. Или иначе казано заповядайте в разграденият двор, но излизането е на ваша отговорност… 

5

4. Спартанската фаланга.

По онова време най-яркият пример за развитието на една цивилизация била бойната формация. Повечето племена и номади се биели разпръснато и неорганизирано, докато развитите цивилизации се биели в компактни формации, където всеки войник имал строго определена роля. Впрочем, римските легиони били вдъхновени от гръцката фаланга. А тя била следната, за почти всички гръцки армии:
Мъжете седели рамо до рамо в поне 8 редици, като всеки войник пазел този в дясно на него с щита си. Тактиката била почти перфектна с едно малко изключение, лявата част на формацията винаги оставала отворена и уязвима, тъй като ако падне първият човек всичко остава отворено и следва „домино“ ефект. Естествено, спартанските стратези и генерали слагали най-силните и опитни мъже в лявата част на фалангата и така я правели почти непробиваема. Именно този тип формация е използвана при легендарната битка при Термопилите. (300) Сега си представете, какво се е получавало при битка на две фаланги… избутване, пронизвания с копия и евентуално ако паднеш върху теб са минавали няколко стотин чифта сандали, докато не станеш хомогенна смес…

4

3. Отстъпление? Предаване? Какво значат тези думи?

Като част от тяхната култура, спартанците ненавиждали едно нещо – страхливците. Влиза ли се в бой има само два варианта – пълна победа или битка, докато всеки един от тях умре. всеки един. Нямало е нещо по-велико от това да умреш в бой, а ако случайно избягаш…. е следвало публично унижение, което редовно е било изкупвано само със самоубийство. Не случайно спартанските майки и съпруги са казвали „Върни се с щита ти или върху него“

3

2. 30 тирани.

Когато спартанците не воювали те налагали своите виждания над съседните градове-държави. Небивал тормоз е бил налаган на всеки, който не се е съгласявал с тях и това естествено не е подминало и Атина. Накратко разказано, Спарта успяла да ‘внедри’ своя олигархия в Атина и по-този начин въздигнала 30 ‘техни’ човека да управляват. Какво последвало? Почти лишаването на всички граждани от правата им, премахването на старите и назначаването на нови управници на всички общински здания и подразделения и естествено всеки, който подкрепял яростно Спарта бил „по-равен“ от другите. Атина не била вече меката на демокрацията, а истински хаос. Над 300 войника с камшици обикаляли града и сеели терор. Близо 5% от популацията просто изчезнала в първите месеци, а всеки, който подкрепял демокрацията бил изгонен. Близо 1,500 от яростните поддръжници на старият режим били принудени да изпият отрова.  След над година терор, най-накрая имало бунт и Атина била освободена.

2

1.Битката при Термопилите.

Вероятно всички знаете за битката при Термопилите, вероятно всички сте гледали „300“. Но знаете ли, че освен спартанците там са воювали и много други хоплити от другите полиси? Когато Леонид разбрал за предателството и за факта, че вече няма измъкване той освободил от ‘длъжност’ всички хоплити… освен спартанците. И до ден днешен на това място има гравирано в камък следното послание:

Отиди кажи на спартанците, ти който четеш: Ние се подчинявахме на заповедите и тук лежим мъртви“ И макар Леонид да не печели битката, той прави нещо много по-голямо.. той обединява цяла Гърция срещу нашественика. 

1

А ето и 7 брутални спартански цитата – „ЦЪК“

Share.