10-те най-велики гангстери на всички времена! част 1

Нашият списък показва, че престъпленията определено са доходоносен бизнес. Тези алфа гангстери са живяли охолно, въпреки че за някои е свършило бързо. Те притежавали коли, яхти, имения, самолети, съкровища и дори острови. Носели дизайнерски дрехи, употребявали дизайнерска дрога и имали на разположение безкрайни възможности за забавление. За съжаление естеството на работата им изисквало винаги да са предпазливи и да взимат предпазни мерки. Бодигарди, бронирани превозни средства, фалшиви самоличности и дори драстични пластични операции за промяна на външния вид също са били част от ежедневието им.

Това съществуване било изключително опасно, но вълнуващо и възнаграждаващо. Дали затова се възхищаваме на гангстерите? Сухият режим позволил на играчи като Ал Капоне да изплуват, а Майър Лански се издигнал благодарение на хазарта.

В крайна сметка законът винаги побеждава. Понякога отнема години, но винаги се случва. Обикновено гангстерите свършват зад решетките или жестоко убити от наемници. Ето го нашият списък с 10-те най-успешни от финансова гледна точка престъпници и как те са направили състоянието си:

  1. Франк Лукас – $52 милиона

Роден през 1930 г. в Северна Каролина, Франк Лукас се мести в Харлем през 1946 г. Изключително амбициран, той видял потенциал в бизнеса с хероин, който бил във възход след войната във Виетнам. Американските войници били третирани с многобройни видове наркотици по време на войната и се завърнали в родината с остри пристрастявания. След пътуване до Виетнам той установил връзки и съвсем скоро бил способен да организира редовен транспорт на тонове хероин от Югоизточна Азия. Наемал само членове на семейството и много верни приятели, като накрая въртял целия хероинов бизнес в Ню Йорк и Ню Джърси. Лукас уреждал транспорта на хероина в ковчези от Виетнам до Щатите.

На върха на кариерата си изкарвал по един милион долара дневно. Въпреки това след време Лукас се почувствал ужасно виновен за щетите, които е нанесъл на всичките си клиенти. Опитал се да поправи стореното като работил с организация за помощ на деца от семейства с пристрастени родители, създадена от дъщеря му.

Франк Лукас

  1. Хосе Фигероа Агосто – $100 милиона

Роден през 1964 в Пуерто Рико. Твърди се, че се е издигнал в криминалното си семейство след като убил шофьор, откраднал доставка с кокаин. Въпреки че е бил задържан за убийството, успява да избяга с фалшива заповед за освобождаване от затвора и се укрил в Доминиканската република. Натрупал състоянието си като в даден момент управлявал почти 90% от трафика на кокаин от Доминиканската република към Пуерто Рико. Избягвал закона чрез подкупи на високопоставени лица, но късметът най-накрая му изневерил. Бих заловен с помощта на ФБР, а  богатството му било оценено на $100 милиона.

Хосе Фигоера

  1. Джоузеф Кенеди – $300 милиона

Роденият през 1888 г. в Бостън Джоузеф Кенеди успял да натрупа първия си милион преди да навърши 30 години. Вече навлезнал в бизнеса с ликьор, той се изправил пред Сухия режим – налагало се или да изгуби всичко, или да започне да търгува нелегално. Създал връзки с дилъри в Ню Йорк и Чикаго и станал успешен трафикант на алкохол. Дори и след легализацията на спиртните напитки Джоузеф продължил да поддържа старите си контакти и се твърди, че дори е имал пръст в определени политически избори. Като баща на американски президент и сенатор може би не се вписва с останалите в списъка, но чрез нелегалния си бизнес натрупал над 300 милиона долара.

 

Джоузеф Кенеди

(Вдясно Джон Кенеди – президент на САЩ)

  1. Майер Лански – $600 милиона

Майер Лански е роден през 1902 г. и бил сред най-известните гангстери на своето време. Като полски евреин, роден в Русия, той имигрирал в Щатите с родителите си през 1911 г. Заедно със съмишленици започнал с хазарт на дребно и постепенно навлязъл в обирите, авто кражбите и трафика на алкохол, дори сформирал група от наемни убийци. Лански се превърнал в едър банкер и използвал чуждестранни сметки, за да пере пари. Дейността му се развила дори още повече, когато започнал да организира хазартни операции в Куба, Флорида, а накрая и в Лас Вегас. Майер бил замесен в почти всеки отрасъл на престъпността: проституция, пране на пари, рекет, порнография и наркотици. Опитал се да избяга в Израел, но бил принуден да поеме отговорност пред американския съд. Престоят му в затвора не бил ужасно дълъг поради влошеното му здраве. Повечето обвинения били свалени и Лански умира от рак на белия дроб на 83 годишна възраст.

Майер Лански

  1. Ал Капоне – $1.3 милиарда

Алфонс Капоне е роден през 1899 в Бруклин. Семейството му било почтено, баща му – образован. Въпреки, че Капоне бил изключително умен, бил изгонен от училище на 14, заради обида към учител, и така и не се завърнал в класната стая. Запознал се с гангстера Джони Торио и бил силно впечатлен от начина му на живот. По молба на Торио Капоне се преместил в Чикаго, за да помага с управлението на организациите там. Когато Торио се пенсионирал, Алфонс се превърнал в новия шеф на Чикаго, контролирайки проституцията, хазарта и нелегалния алкохол. Само от последното печелел по 60 милиона долара месечно. Можел да си позволи най-добрия живот, като дори отказвал да носи пистолет, за да показва статут. Капоне подкупвал лица от всякакви нива: полицаи, общински управници, съдии… За съжаление накрая бил заловен заради неплатени данъци. Прекарал 11 години в затвора и бил освободен предсрочно за доброто си поведение. Умира на 48 години.

Ал Капоне

Втора част
Естествено, може да метнете едно око на 10 факта за Пабло Ескобар – „цък“

Share.