Ето защо уличните гонки никога няма да спрат!

В последните месеци изключително много се дискутира темата за “ уличните гонки „. По всички медии виждаме редица „експерти“ да коментират тема, която просто не разбират!  Няма да навлизам в подробности относно как ще докаже, че има гонка или относно наказанията за ‘шумни гърнета’ и всякакви подобни. Само ще вметна, че във всички ‘модерни’ държави колите с потенциал за такъв тип изпълнения плащат по-висока застраховка и се водят в рискова група. А и между другото.. редовно модифицираните коли са в пъти по безопасни при нормално шофиране от ‘стоковите’… особено в нашата държава, където както всички знаем ГДП се минава от всякакви коли в очевидно лошо състояние, но да продължим за бързите коли…
e39 m5
Има нещо изключително съблазнително в това да караш сравнително лека кола с голям V8 двигател и дори на празен ход да усещаш леките вибрации  в купето! Силата е там, ти просто трябва да я поискаш и естествено, че ще го направиш! Трябва да си луд или мъртъв отвътре за да откажеш на такова предложение..

улични гонки
Минаха доста години от последното ми участие в организирана сбирка, но все още следя какво се случва из нощна София. Много от „старите кучета“ вече се пенсионираха и не се занимават официално с такива работи, но колите все още седят в гаража и видиш ли периодично се настъпва педала, но защо? Защо се пазят тези автомобили и защо хората искат все по бързи такива?
улична гонка - катастрофа
Истината е много проста – хората обичаме да се чувстваме живи! Рискове винаги ще има, но ние хората сме примитивни и копнеем за допамин, ендорфин и адреналин. А единственият начин да си ги осигурим е да поемаме рискове. Естествено, че в 1 през нощта, когато се засекат две бързи машини с шофьори кипящи от живот ще има гонка и независимо от наказанията, това ще продължава!
Не ме разбирайте погрешно. Населените градски зони не са мястото за тези неща! Особено през светлата част на денонощието.Не защитавам хората, които карат като луди в града или мотористите хвърчащи с 200 по цариградско… това не е риск, това е самоубийство!

track day
Това, което искам да кажа е, че откакто има автомобили има и състезания и това няма да се промени… Никога! И вместо управляващите да се чудят как да вдигнат глобите, които така и така никой не плаща, да помислят как може да намалят състезанията в града..и вярвате или не има решение! Нарича се ПИСТА… и преди някой да каже, ама то има писта..
НЕ! Старо летище обрасло с трева, което е отворено три пъти в годината, не е писта! Не случайно във Великобритания и САЩ навсякъде има такива съоръжения и ако не работят всеки ден, работят всеки петък, събота и неделя! Гарантирам, че минимум 80% от участващите в „гонки“ ще отидат на пистата ако е близко до града!
намали

Като заключение само ще кажа, че няма как млади и стари да се откажат от чувството да са живи, но ще си позволя да дам един съвет на младите шофьори:
Не спирайте да живеете, но намалете малко темпото и тогава живота няма да ви избяга…

Share.