Различните цветове изгорели газове и какво значат те?

Всеки от нас се е заглеждал какво точно излиза от ауспуха на автомобила му. Необичайните цветове или наситеност на изгорели газове обикновенно не вещаят нищо добро, но понякога просто няма за какво да се тревожите…
черен пушек
Черен пушек
Класика в жанра – димна завеса идваща предимно от дизелов автомобил. Завесата от „сажди“ обикновенно е причинена от богата смес, което в повечето случай идва след намеса на ‘тунинг майстори’, но ако случайно не сте минавали през сервиза е възможно той да е в следствие на друго. Често срещан източник на ‘черните газове’ са проблемна дюза, задръстен маркуч за връщане на горивото, блокирал регулатор на горивото и дебитомер. Общо взето почти всичко, което по някакъв начин може да развали заводско зададеното съотношение на въздух/гориво.
Син пушек
Син пушек
Повечето от вас знаят, че щом излиза син пушек от ауспуха, значи  колата гори масло. Това естествено е абсолютно вярно, но защо автомобила ‘меша масло’? Вариантите не са малко и повечето от тях не са изобщо приятни – износени цилиндри, износени пръстени на буталото, а при турбо автомобилите, особено доработваните, редовно се наблюдваха и свръх износване на тези компоненти, което води и до ‘проникване’ на масло в горивната камера. Естествено е възможно и самото турбо да ‘плюе’ масло към двигателя и директно да го вкарва в системата.
Бял пушек
Бял пушек
Тук вероятно говорим просто за пара. Особено в зимно време и при студен старт се забелязва повишено количество на този тип изгорели газове, което е абсолютно нормално. Всъщност това няма много общо с двигателя на автомобила, белият пушек е приченен от конденз и топлината на изпускателната система. Обикновенно след малко по дълго каране той изчезва напълно.

Ако обаче колата ви е напълно загряла, покарали сте няколко километра и все още излиза огромно количество бял пушек, най-вероятно колата е ‘духнала’ гарнитура на главата.При това положение колата ще губи прилично количество охладителна течност, а при отваряне на капачката на маслото може да забележите специфичен кафеникав ‘нагар’ върху нея. Няма нужда да казваме, че не е идейно да си ‘доливате’ течност и да карате спокойно.

Ако случайно видите пушек от някоя от ТЕЗИ коли, не се притеснявайте… просто се забавляват!

Share.