Битката на легендите: BMW E30 M3 срещу Mercedes 190e Cosworth

Почти няма дете от 80-те и 90-те, което да е нямало картинка от дъвка турбо или плакат на една от двете. BMW E30 m3 срещу Mercedes 190e Cosworth, кое е по-доброто?

BMW E30 m3 срещу Mercedes 190e Cosworth
Независимо дали сте фен на японските, италианските или американските автомобили, трябва да благодарите на тези два колоса, защото те павираха пътя за цивилните коли със състезателно потекло. Благодарения на тях през годините сме се радвали на коли като, Lancia Delta Integrale, Ford Sierra Cosworth, Subaru Impreza STi, Mitsubishi Lancer Evo и подобните.

e30 m3 190e cosworth
Казват, че никога не трябва да се запознаваш с героите си и това може би е така. Ако очаквате да са невероятно бързи, ще бъдете разочаровани. Всъщност ускорението не е приоритет на тези ДТМ легенди, а управлението и удоволствието от шофирането.  И двете коли са оборудвани със скоростна кутия „кучешки крак“ и малко над 200 конски сили(в последните модификации), а теглото им е сравнително ниско. На хартия доста си приличат, но в реалния свят са доста различни…
E30 m3
Когато видиш Е30 М3 очакваш да вози като каруца, да трака и скърца и да е неуправляем за нормален човек. Ако бъдем реалисти, Е30 М3 е доста цивилизован автомобил, повечето такива излизат от завода с 15“ джанти и возията далеч не е неприятна. Естествено, нищо от това няма значение, когато излезеш на планински път и настъпиш колата здраво. Задницата се ‘изнася’ С изключителна лекота, а развъртането на двигателя е еуфорично. Както вече споменахме, ускорението не е брутално, даже напротив – в права линия съвсем спокойно ще загуби от модерно Форд Мондео, но начина по който двигателя  предава силата си е просто перфектен.
Mercedes 190e cosworth

190Е е коренно различен. Седалките са далеч по-удобни, изработката на колата е идеална, далеч по луксозна е, има много повече базови екстри, а возията е невероятна. Ако някъде, някой от Мерцедес чете това, да си вземе поука и да започнат да правят отново автомобили по този начин. Кожата е кожа, дървото е дърво, металa е метал,  точно както трябва да бъде! Никой не иска пластмаса облепена с фолио. Двигателя е изключително добър, но няма характера на s14, който се намира под капака на М3 и макар да имат една и съща скоростна кутия, сменянето на предавки в Е30-ката се чувства далеч по-приятно и спортно.
Мерцедес 190е интериор
Mercedes 190e Cosworth е дефиницията за супер седан и вероятно именно той е причината днес да се радваме на „АМГ“ моделите. Комфортен, бърз, луксозен и далеч не е натрапчив за разлика от BMW-то. Ако по някакъв начин се докопате до такв автомобил и започнете да го карате в градска среда, само разбирачи ще се обърнат след колата, повярвайте.. няма да има никакво излишно внимание! Изключително лесно е да разберете защо това е така, просто ги сложете една до друга!
В 190е има вложена повече мисъл, по-добра изработка, по-качествени материали, повече екстри, след един час път не се чувствате смазан и като цяло е далеч по практичен. Ако ни попитате коя е по-добрата кола винаги ще кажем „Мерцедеса!“, но ако ни попитате, коя кола бихме притежавали…
Е, тогава ще чуете нещо различно, тогава ще чуете М3

Харесва ли ви статията? Ето и малко факти за двете марки – Мерцедес   БМВ

Share.